Skip to main content
eva conceição

O CIPsi agradece...Eva Conceição

Auditório Multimédia |

We invite the academic community to participate in the conference "O CIPsi Agradece..". With this conference, CIPsi expresses gratitude to researcher Eva Conceição for her valuable contribution to CIPsi in the Psychotherapy and Psychopathology Laboratory.

Presented by Dr. Sónia Gonçalves, Dr. Eva Conceição will deliver the lecture "Disordered eating in the spectrum of age, weight, and psychopathology." on December 15th at 12:15 PM in the Multimedia Auditorium, EPsi.

 

 

Bio:
Eva Conceição, docente na Faculdade de Psicologia e Ciência da Educação da Universidade do Porto, é licenciada em Psicologia com pré-especialização em Psicologia Clínica e da Saúde e doutorada em Psicologia Clínica pela Universidade do Minho.  Tem focado o seu interesse de investigação na compreensão, avaliação e intervenção em comportamentos alimentares problemáticos. É atualmente membro da Eating Disorders Research Society, da International Federation for Surgery of Obesity Research and Innovation Group, e da Academy of eating DisordersJá desempenhou funções de co-coordenação do Núcleo de Psicologia e Cirurgia da Obesidade – NPCO, foi vice-presidente do NDCA – Núcleo de Doenças do Comportamento Alimentar e vogal da SPCO – Sociedade Portuguesa para o Estudo da Obesidade. Tem sido palestrante em vários congressos e tem vários trabalhos publicados em revistas nacionais e internacionais. Tem sido IR ou membro de diferentes projetos financiados pela FCT que estudam diferentes populações no espetro da idade (desde crianças a idosos com maior destaque para adolescentes e adultos), do peso (desde peso normal/baixo a obesidade grave como na cirurgia bariátrica) e da psicopatologia (de comportamentos normativos a psicopatológicos). Adaptou e validou várias medidas de avaliação de comportamento alimentar problemático. Desenvolveu ainda manuais de intervenção para diferentes populações com compulsão alimentar. Mais recentemente, está a trabalhar no desenvolvimento de uma plataforma de apoio a profissionais da área e a explorar a modulação do eixo Gut-Brain na compreensão da compulsão alimentar. Esta linha recente de trabalho assenta também na interseção com o trabalho contra a estigmatização da obesidade e seu tratamento, um dos recentes focos de investigação e formação.  

Abstract
Disordered eating and eating disorders manifest differently outside the high-risk group of young, white females. The atypical presentation of disordered eating across the spectrum of age, weight, and psychopathology can result in the under-identification and underreporting of these problems within different demographic groups. Awareness of the prevalence, nuances, and impact of eating disorders within these diverse populations holds significant implications for clinical attention for these often-overlooked patients. This talk will discuss the presentation and determinants of problematic eating behaviors across the age spectrum, from childhood to old age, and across the weight spectrum, particularly focusing on individuals with overweight or obesity. The applicability of the DSM-5 criteria in these non-traditional groups poses several challenges, which will be discussed. For instance, among individuals undergoing bariatric surgery, distinguishing eating disorder psychopathology from culturally normative experiences and medically recommended weight control strategies to avoid weight regain may be difficult. Despite the atypical presentation of these problems, the subjective experience of loss of control over eating shows as the hallmark feature of understanding the intersection with psychopathology. This presentation will also delve into the development of diverse treatment-delivery strategies tailored to address the unique needs of this heterogeneous population navigating these challenges. Finally, an exploration of the biological and metabolic determinants, specifically the microbiota-gut-brain axis, sheds light on eating behaviors and weight control. This understanding has paved the way for innovative weight loss interventions and has played a crucial role in reshaping the narrative around obesity and destigmatizing the condition.